napelem Vinex
Egyéb

Villanypásztorok ABC-je kezdőknek

Mik azok a villanypásztorok? Szinte nem is akad a világon olyan ember, aki nem hallott még a villanypásztorról, de mit is jelent ez a fogalom pontosan? Alapvetően az elektromos kerítésre gondolnak olyankor, amikor villanypásztorról beszélnek, noha takarhatja egyébként a villanypásztor készüléket is, mert annak szinonimájaként is rendkívül gyakori.

Mire jók a villanypásztorok?

Vinex villanypásztorok

Termés, termények védelmére – villanypásztorok a kis kertekben is?

Az elektromos kerítések sok funkciót elláthatnak. Valószínűleg nem veszed hasznát sem a betondzsungelben, sem egy penthouse lakás teraszán a belvárosban. Viszont nagyon hasznos lehet azoknak, akik csak családjuknak vagy kis kertükben termesztenek növényeket, gyümölcsösöket vagy szőlőt, de meg akarják azt védeni a közeli területeken, erdőkben lakó vadaktól. A vadak előszeretettel csemegéznek a közeli veteményesben és gyümölcsösökben, s nem kérnek engedélyt sem ehhez, hanem hívatlan vendégként esnek be – na nem egy teára. Sajnos komoly veszteséget okozhatnak, miközben tele pakolják a pocakjukat. Kiváltképp nagy probléma ez akkor, ha túlszaporodtak az erdőben, s ezért ott küzdeniük kellene a jó falatokért.

A villanypásztorok ehhez hasonló okokból kiváló megoldást kínálnak a vadkár megelőzésére a gazdáknak is, akiknek az egyre nehezedő elvárások mellett bizony minden erejükkel csökkenteniük kell azokat a kockázatokat, amik a sikeres termelést veszélyeztetik.

Erdők megóvására

Az erdők, erdőrészek elkerítése is annak megőrzése miatt fontos, kiváltképp amikor éppen egy új erdőnek kell születnie a telepítésből, ezért akár kirándulás közben is találkozhatunk villanypásztorokkal. Nem szükséges ilyenkor megrettenni! A villanypásztorok valójában sem az emberben, sem az állatokban nem okoznak kárt. Mégsem javasoljuk, hogy elkezdj vele barátkozni, főleg nem kell simogatnod, mert kellemetlen élményben lesz részed. Az állatok is éppen ezért kerülik el, mert rendkívül kellemetlen élményt okoz nekik. Légy te is okos és ne fogdosd!

A kutyád otthon tartására

Ehhez kapcsolódva azonnal felmerülhet benned, hogy miért javasoljuk házi kedvencek, szőrös családtagok mellé, ha a villanypásztorok ilyen kellemetlen élményt okoznak. Mi is imádjuk a kutyáinkat, sosem bántanánk őket! Éppen ezért a számukra tervezett termékek éppen csak olyan erősségűek, amik kis kellemetlen élménnyel egy, maximum két alkalom során örökre a legjobb barátod eszébe vésik, hogy hova tilos mennie. Így nem kell folyamatosan büntetned, nem fog elveszni, elkóborolni, s végeredményben jóval nagyobb kalamajkákat és fájdalmas élményeket kerültök el vele, mint amit az elektromos kerítés okozott a kutyádnak. Csendben megsúgom, hogy mi aztán ki is szoktuk kapcsolni, elég, ha az eb látja, hogy ott van! Válassz jól látható szalagot!

vízimádó Labrador totál nyugalomban és NEM a vízben ;) Vinex villanypásztorok
vízimádó Labrador totál nyugalomban és NEM a vízben 😉 <)

Karámok, karámrendszerek és korszerű legeltetéstechnika megvalósítására

Ezek a legfőbb területek, ahol elektromos kerítést alkalmaznak, de vadaskertekben, állatkertekben is használják, s természetesen az állattartók és tenyésztők is élnek vele. Lovak, szarvasmarhák, bikák, tehenek, birkák, bárányok, kecskék, sőt, sertések tartói és tenyésztői is használják, karámok kiépítéséhez és legeltetéshez elsősorban, gyakran kombinálva más, nem mozgatható kerítésekkel.

Merthogy a legtöbb villanypásztor rendszert újra is telepítheted, áthelyezheted! De ez egy új bejegyzés témája lesz, tarts akkor is velünk! Addig kukkantsd meg Facebook oldalunkat is! Vagy böngéssz termékeink között!

Kapcsolódó hírek