Villanypásztor

Oldalunkon az elektromos kerítés, más néven a villanypásztor előnyeiről, telepítéséről, karbantartásáról, működéséről, felépítéséről és a villanypásztor készülékek típusairól olvashat.
Figyelmébe ajánljuk saját márkás termékeinket és legnépszerűbb kerítés típusainkat, hogy könnyebb legyen átlátni lehetőségeit, s elindulni a tervezés útján. Ehhez kapcsolódik, hogy megemlítsük szolgáltatásainkat, melyek keretében nálunk elérhető a terület felmérésén, a kerítés tervezésén és kivitelezésén túl, a villanypászorhoz szükséges minden elem és kiegészítő akár személyesen boltjainkban, de online webáruházunkban is. Őszintén ajánljuk egyedülálló szaktanácsadásunkat, mellyel vásárlása során biztos kezekbe kerülhet.
Végül, de nem utolsósorban egy konkrét példaként a méltán népszerű vadkárelhárító villanypásztorunkról olvashat, melyet a sok bosszúságot okozó vaddisznók elleni hatékony védekezés érdekében fejlesztettünk ki.

 

A villanypásztor előnyei

Vinex villanypásztor erdő védelem
Vinex villanypásztor – erdő védelem

A villanypásztoros kerítésrendszerek széles körben használhatók, mivel jó megoldást nyújtanak erdősítések, erdőtelepítések, mezőgazdasági kultúrák, gyümölcsösök, szőlőültetvények, vadaskertek védelmén túl háziállatok és haszonállatok elkülönítésére lopáskár megelőzésére, valamint korszerű állattartás és legeltetéstechnika megvalósítására is. Ha már rendelkezünk valamilyen kerítéssel, akkor a villanypásztor kiegészítő védelemként is nagyszerűen beválik.

Az elektromos kerítés megvédi udvarunkat, kertünket vagy mezőgazdasági területünket a kívülről jövő állatok rongálásától, ugyanakkor saját háziállatainktól is megvédi kedvenc kiskertünket, virágágyásunkat, kerti tavunkat, s biztosítja gyermekeink számára a zavartalan játék lehetőségét.

A szabványos, megbízható helyről származó és szakszerűen telepített villanypásztor rendszer nem okoz sérülést sem az állatoknak, sem az embereknek.

A jó minőségű villanypásztor rendszer szükség és igény szerint újratelepíthető és bővíthető, s a megfelelően kiépített elektromos kerítés hosszú élettartammal rendelkezik.

 

Az elektromos kerítés telepítése

A villanypásztor telepítését a háztáji gazdaságokban, udvarban, kiskertben az ügyes házigazda gond nélkül el tudja végezni, mivel telepítése egyszerű és gyors. Az önálló villanypásztor rendszer telepítését – igény szerint – megkönnyítjük megfelelő információk és tanácsok nyújtásával. A nagyobb területek, erdősítések, erdőtelepítések, mezőgazdasági kultúrák, gyümölcsösök, szőlőültetvények, vadaskertek villanypásztor rendszereinek megtervezéséhez és szakszerű telepítéséhez, kivitelezéséhez cégünk rendelkezésükre áll.

 

Vinex villanypásztor erdő védelem 2.
Vinex – erdő védelem 2.
Vinex villanypásztor erdősítés védelme
Vinex – erdősítés védelme

Karbantartási feladatok

A villanypásztoros kerítések az aktív védelem miatt nagy hatékonysággal látják el feladatukat. Ám a felhasználónak tudnia kell, hogy ez csak rendszeres karbantartással érhető el. Az állandó vegetáció miatt csökken a védelemre alkalmazható energia. A vegetációt eltávolíthatjuk totális gyomirtóval, vagy kézi kaszálással ezzel növeljük rendszerünk megbízható működését. Az akkumulátorok szükség esetén történő töltése illetve cseréje szintén üzembentartói feladat. Természetesen, a napelemmel kiegészített villanypásztor elektronika a gyakori ellenőrzés gondját leveszi az üzembentartó válláról.

A villanypásztor működésének elve

Elektromos sokkhatás mechanikai védelemmel kombinálva. Az elektromos feszültséget napelemről tölthető akkumulátorok és/vagy 220 V-os 50 Hz-es hálózati feszültség biztosítja. A kerítés oszlopai akácfából készülnek, a közbülső karók és távtartók szintén nagytisztaságú műanyag szigetelőkkel vannak ellátva, a feszültség jobb vezetésének érdekében. A vízszintes szálak és/vagy kombinált védelemként a vadháló korróziómentes, nagy szilárdságú acélvezetékből készülnek.

A villanypásztor rendszer elemei

Az elektromos kerítésrendszereket széles körben alkalmazzák:

– a mezőgazdaság,

– állattenyésztés

– és növénytermesztés,

– gyümölcsösök,

– szőlőtelepítések,

– az erdőgazdálkodás,

– erdőtelepítések

– és faiskolák védelme,

– a háztáji gazdaságok állatállományának kezelése,

– valamint a házi kedvencek biztonságos tartása okozta gondok kiküszöbölésére.

Értelemszerűen, más típusú elektromos rendszert kell alkalmazni a vadak kártevései elleni védekezés esetén, mást az állatállomány karámrendszereinek kialakításánál és megint más villanypásztor kiépítése szükséges a háztáji állatok és házi kedvencek korlátozására. A villanypásztor rendszerek műszaki paraméterei a felhasználási igényekhez igazodnak. A helyes, a terület adottságainak és a védekezés típusának megfelelő elektronika és a kerítés típus  kiválasztásánál, a létesítendő kerítés hossza és a területi sajátosságok is meghatározóak.

A villanypásztor készülék kiválasztása

Az elektromos kerítésrendszer legfontosabb eleme maga a villanypásztor készülék, aminek teljesítménye meghatározza a kialakítandó rendszer működését. A megfelelő készülék kiválasztása után lehet összeállítani, a hozzá paraméterekben illeszkedő egységekkel, a komplett villanypásztor elektronikát. Amennyiben a rendszer telepítésének helyszínén van hálózati áramforrás, úgy egy megfelelő erősségű hálózati villanypásztor készülékkel  a kerítés- vagy karámrendszer egyszerűen ellátható. A leggyakoribb azonban, hogy hálózati csatlakozás nélküli területen (erdő, mező, gyümölcsös, kiskert…) kell kiépíteni a megfelelő védelmet. Egy napelemes elektronikának tartalmaznia kell a megfelelő villanypásztor készüléket, a hozzá optimálisan illeszkedő napelemet, akkumulátort és töltésszabályzót.

Az elektromos kerítés további elemei

Természetesen kiegészíthető a villanypásztor elektronika további nem szükségszerű, azonban  nagyon praktikus tartozékkal, mint zárható szerelvényszekrény, napelem tartó szerkezet, kapcsoló … stb. A megfelelő működés elérésének érdekében, legalább ennyire fontos a tartóelemek, oszlopok, karók kiválasztása. Leginkább a fa tartóoszlopok használata az elterjedt. A legtartósabb a kérgezett akác minőség.  De természetesen, alkalmazható műanyag vagy fém tartóoszlop is. A tartóoszlopok fajtája határozza meg a szigetelők milyenségét. Más szigetelőt kell használni fa és megint mást pl. fém tartóoszlop esetén. Fontos, hogy a villanypásztor szigetelők nagytisztaságú műanyagból készüljenek, hiszen ez meghatározó az elektromos rendszer megfelelő feszültségének elérésében. További feladat a megfelelő vezetékek kiválasztása is.

 

A villanypásztor készülékek típusai

  1. hálózatról működő villanypásztor (220 V-os 50 Hz-es),
  2. duo vagy dual típusú (12 V-os akkumulátorról, napelemről vagy hálózatról működő),
  3. hordozható (9 V-os elemmel működő)

Vinex villanypásztor kerítések

Standard elektromos kerítés

általában 6-7 sor acélvezeték (lehet kevesebb vagy több is), kombinálható vagy akár helyettesíthető villanypásztor szalaggal vagy villanypásztor vezetékkel

1 sor 10mm villanypásztor szalag

cca 1,6 m magasság

Standard kombinációs kerítés

0,9 m magas speciális méretezésű vadháló feszültség alá helyezve távol tartja az őzeket, vaddisznót, …..

Felül 2 acél és egy 10mm villanypásztorszalag

Elektronika minimal 4,2J

kerítés teljes magasság 1,6 m

XXL kombinációs elektromos kerítés

2m magas, alul RST 37-2 minőségű 0,9 m-es háló, felette 4-6 szál 2,5mm2 tűzihorganyzott acélvezeték szigetelőkre szerelve, oszlopok 36m 14-18 gömbakác,

36m-enként 5x7x250 cm fűrészelt akáckaró közöttük a távtartó lécek

elektronika minimal 4,2 j

Kombinációs kerítés vaddisznó károkozása ellen

Vinex villanypásztor vaddisznó károkozása ellen
Vinex – vaddisznó károkozása ellen

Ha mechanikai vagy elektromos vadkár elleni védekezésről beszélünk,  akkor kerítés, elektromos karám, magasles, rémzsineg, drótháló, kartonplast és egyedi védelem alkalmazásai kerülhetnek szóba.

A leggyakrabban alkalmazott módszer a kerítéstelepítés, de nem mindegy, milyen magas vagy hogy miből készül. A vaddisznó kártétele ellen például legalább 100 centiméter magas, 4,6-6 milliméter vastag elemi drótszálas kerítés javasolt. Ez a normál soros villanypásztoros védelem.

Mielőtt belevágunk az építkezésbe, mindenképpen kérjünk szaktanácsot vagy forduljunk kivitelezőhöz.

A mi megoldásunk vaddisznó károkozása ellen: a kombinációs villanypásztoros kerítés, mely alul vadhálóval készül, amibe szintén feszültséget vezetünk, így biztosítva a vaddisznók távol tartását. A vadháló felett – kívánság szerinti számban – 2,5 mm-es nagyszilárdságú acélhuzallal és villanypásztor szalaggal védekezünk, melyeket szintén feszültség alá helyezünk. 

Az általunk tervezett és kivitelezett kombinációs kerítésrendszer teljes biztonsággal védekezik a vaddisznók károkozása ellen, valamint vadaskertek és vadasparkok is szívesen alkalmazzák.

Vinex - kombinációs kerítés
Vinex – kombinációs kerítés

További információkat, friss bejegyzéseket olvashat Google oldalunkon.