Villanypásztor

Oldalunkon a villanypásztoros kerítés rendszer vagy ismertebb nevén az elektromos kerítés avagy villanypásztor kerítés előnyeiről, telepítéséről, karbantartásáról, a villanypásztor működéséről, felépítéséről és a villanypásztor készülékek típusairól olvashat.
Figyelmébe ajánljuk saját márkás termékeinket és legnépszerűbb villanypásztor kerítés típusainkat, hogy könnyebb legyen átlátni lehetőségeit, s elindulni a tervezés útján. Ehhez kapcsolódik, hogy megemlítsük szolgáltatásainkat, melyek keretében nálunk elérhető a terület felmérésén, a kerítés tervezésén és kivitelezésén túl a villanypászorokhoz szükséges minden elem és kiegészítő személyesen boltjainkban, valamint online webáruházunkban is. Őszintén ajánljuk egyedülálló szaktanácsadásunkat, mellyel vásárlása során biztos kezekbe kerülhet.
Végül, de nem utolsósorban egy konkrét példaként a méltán népszerű vadkárelhárító kerítésünkről olvashat, melyet a sok bosszúságot okozó vaddisznók elleni hatékony védekezés érdekében fejlesztettünk ki.

 

A villanypásztor rendszer előnyei

A villanypásztoros kerítésrendszerek széles körben használhatók, mivel jó megoldást nyújtanak erdősítések, erdőtelepítések, mezőgazdasági kultúrák, gyümölcsösök, szőlőültetvények, vadaskertek védelmén túl háziállatok és haszonállatok elkülönítésére lopáskár megelőzésére, valamint korszerű állattartás és legeltetéstechnika megvalósítására is. Ha már rendelkezünk valamilyen kerítéssel, akkor a villanypásztor kiegészítő védelemként is nagyszerűen beválik.

Az elektromos kerítés megvédi udvarunkat, kertünket vagy mezőgazdasági területünket a kívülről jövő állatok rongálásától, ugyanakkor saját háziállatainktól is megvédi kedvenc kiskertünket, virágágyásunkat, kerti tavunkat, s biztosítja gyermekeink számára a zavartalan játék lehetőségét.

A szabványos, megbízható helyről származó és szakszerűen telepített villanypásztor rendszer nem okoz sérülést sem az állatoknak, sem az embereknek.

A jó minőségű villanypásztor rendszer szükség és igény szerint újratelepíthető és bővíthető, s a megfelelően kiépített elektromos kerítés hosszú élettartammal rendelkezik.

 

Az elektromos kerítés  telepítése

A villanypásztor telepítését a háztáji gazdaságokban, udvarban, kiskertben az ügyes házigazda gond nélkül el tudja végezni, mivel telepítése egyszerű és gyors. Az önálló villanypásztor rendszer telepítését – igény szerint – megkönnyítjük megfelelő információk és tanácsok nyújtásával. A nagyobb területek, erdősítések, erdőtelepítések, mezőgazdasági kultúrák, gyümölcsösök, szőlőültetvények, vadaskertek villanypásztor rendszereinek megtervezéséhez és szakszerű telepítéséhez, kivitelezéséhez cégünk rendelkezésükre áll.

 

 

Karbantartás

A villanypásztoros kerítések az aktív védelem miatt nagy hatékonysággal látják el feladatukat. Ám a felhasználónak tudnia kell, hogy ez csak rendszeres karbantartással érhető el. Az állandó vegetáció miatt csökken a védelemre alkalmazható energia. A vegetációt eltávolíthatjuk totális gyomirtóval, vagy kézi kaszálással ezzel növeljük rendszerünk megbízható működését. Az akkumulátorok szükség esetén történő töltése illetve cseréje szintén üzembentartói feladat. Természetesen, a napelemmel kiegészített villanypásztor elektronika a gyakori ellenőrzés gondját leveszi az üzembentartó válláról.

A villanypásztor rendszer működésének elve

Elektromos sokkhatás mechanikai védelemmel kombinálva. Az elektromos feszültséget napelemről tölthető akkumulátorok és/vagy 220 V-os 50 Hz-es hálózati feszültség biztosítja. A kerítés oszlopai akácfából készülnek, a közbülső karók és távtartók szintén nagytisztaságú műanyag szigetelőkkel vannak ellátva, a feszültség jobb vezetésének érdekében. A vízszintes szálak és/vagy kombinált védelemként a vadháló korróziómentes, nagy szilárdságú acélvezetékből készülnek.

 

A villanypásztor rendszer elemei

A villanypásztor rendszereket széles körben alkalmazzák:

– a mezőgazdaság,

– állattenyésztés

– és növénytermesztés,

– gyümölcsösök,

– szőlőtelepítések,

– az erdőgazdálkodás,

– erdőtelepítések

– és faiskolák védelme,

– a háztáji gazdaságok állatállományának kezelése,

– valamint a házi kedvencek biztonságos tartása okozta gondok kiküszöbölésére.

Értelemszerűen, más típusú villanypásztor rendszert kell alkalmazni a vadak kártevései elleni védekezés esetén, mást az állatállomány karámrendszereinek kialakításánál és megint más villanypásztor kiépítése szükséges a háztáji állatok és házi kedvencek korlátozására. A villanypásztor rendszerek műszaki paraméterei a felhasználási igényekhez igazodnak. A helyes villanypásztor elektronika és kerítés típus  kiválasztásánál, a létesítendő villanypásztor kerítés hossza és a területi sajátosságok is meghatározóak. A villanypásztor rendszer legfontosabb eleme maga a villanypásztor készülék, aminek teljesítménye meghatározza a kialakítandó rendszer működését. A megfelelő villanypásztor készülék kiválasztása után lehet összeállítani, a hozzá paraméterekben illeszkedő egységekkel, a komplett villanypásztor elektronikát. Amennyiben a villanypásztor rendszer telepítésének helyszínén van hálózati áramforrás, úgy egy megfelelő erősségű hálózati villanypásztor készülékkel  a kerítés- vagy karámrendszer egyszerűen ellátható. A leggyakoribb azonban, hogy hálózati csatlakozás nélküli területen (erdő, mező, gyümölcsös, kiskert…) kell kiépíteni a megfelelő védelmet. Egy napelemes elektronikának tartalmaznia kell a megfelelő villanypásztor készüléket, a hozzá optimálisan illeszkedő napelemet, akkumulátort és töltésszabályzót. Természetesen kiegészíthető a villanypásztor elektronika további nem szükségszerű, azonban  nagyon praktikus tartozékkal, mint zárható szerelvényszekrény, napelem tartó szerkezet, kapcsoló … stb. A villanypásztor megfelelő működésének elérése érdekében, legalább ennyire fontos a tartóelemek, oszlopok, karók kiválasztása. Leginkább a fa tartóoszlopok használata az elterjedt. A legtartósabb a kérgezett akác minőség.  De természetesen, alkalmazható műanyag vagy fém tartóoszlop is. A tartóoszlopok fajtája határozza meg a szigetelők milyenségét. Más szigetelőt kell használni fa és megint mást pl. fém tartóoszlop esetén. Fontos, hogy a villanypásztor szigetelők nagytisztaságú műanyagból készüljenek, hiszen ez meghatározó a villanypásztor rendszer megfelelő feszültségének elérésében. További feladat a megfelelő vezetékek kiválasztása is.

 

A villanypásztor készülékek típusai

  1. hálózatról működő villanypásztor (220 V-os 50 Hz-es),
  2. duo vagy dual típusú (12 V-os akkumulátorról, napelemről vagy hálózatról működő),
  3. hordozható (9 V-os elemmel működő).

 

Vinex Grizzly® villanypásztor termékek

Vinex Grizzly® villanypásztor készülék

Az elmúlt 25 év összes szakmai és gyakorlati tapasztalata egyesül ebben a villanypásztor készülékben.

Ezt a villanypásztort egyszerre jellemzi az erő, a megbízhatóság és a könnyű kezelhetőség.

45 km vezetéket is képes ellátni, 6,2 Joule-os, 13 000V feszültségű, saját fogyasztása kategóriájában egyedülálló: 120mA. Más készülékeknél, ekkora teljesítménynél a fogyasztás 4-500mA! Ez azt jelenti, hogy a VINEX Grizzly A5 villanypásztor készülék akkumulátora, egy töltéssel 3-4-5-ször több ideig bírja, mint a többi hasonló készülék. Ez kiemelten fontos, ha napelem nélkül működtetünk egy kerítést.

Bevethető vadak ellen, nagyobb testű, nagyobb bundázattal rendelkező állatokhoz is! Mindez 2 év garanciával lehet az Öné!

 

 

 

Vinex Grizzly® villanypásztor vezeték

Ez a villanypásztor vezeték 400 m/tekercs, UV-álló. 4mm vastagságú 4 db 0,28 mm-es vezetőszállal. Kiváló vezetőképességű, mindössze 0,4 ohm/m ellenállású. A szakítószilárdsága 300 kg-os, így remekül beválik mind a vadkárelhárításban, mind a háztáji gazdálkodásban a háziállatok karámrendszereihez, elkerítéséhez. Legyen szó kutyáról, kecskéről, birkáról, lóról, szarvasmarháról, vaddisznóról, őzről, szarvasról, ez a vezeték bírni fogja a terhelést! Az élénk, piros-fehér színű vezeték jól látható az állatok számára is, kitűnik környezetéből.

 

 

 

 

 

 

 

Vinex kerítések®

Standard elektromos kerítés

általában 6-7 sor acélvezeték (lehet kevesebb vagy több is), kombinálható vagy akár helyettesíthető villanypásztor szalaggal vagy villanypásztor vezetékkel

1 sor 10mm villanypásztor szalag

cca 1,6 m magasság

Standard kombinációs kerítés

0,9 m magas speciális méretezésű vadháló feszültség alá helyezve távol tartja az őzeket, vaddisznót, …..

Felül 2 acél és egy 10mm villanypásztorszalag

Elektronika minimal 4,2J

kerítés teljes magasság 1,6 m

XXL kombinációs elektromos kerítés

2m magas, alul RST 37-2 minőségű 0,9 m-es háló, felette 4-6 szál 2,5mm2 tűzihorganyzott acélvezeték szigetelőkre szerelve, oszlopok 36m 14-18 gömbakác,

36m-enként 5x7x250 cm fűrészelt akáckaró közöttük a távtartó lécek

elektronika minimal 4,2 j

 

Vaddisznó károkozása ellen

Ha mechanikai vagy elektromos vadkár elleni védekezésről beszélünk,  akkor kerítés, elektromos karám, magasles, rémzsineg, drótháló, kartonplast és egyedi védelem alkalmazásai kerülhetnek szóba.

A leggyakrabban alkalmazott módszer a kerítéstelepítés, de nem mindegy, milyen magas vagy hogy miből készül. A vaddisznó kártétele ellen például legalább 100 centiméter magas, 4,6-6 milliméter vastag elemi drótszálas kerítés javasolt. Ez a normál soros villanypásztoros védelem.

Mielőtt belevágunk az építkezésbe, mindenképpen kérjünk szaktanácsot vagy forduljunk kivitelezőhöz.

A mi megoldásunk vaddisznó károkozása ellen: a kombinációs villanypásztoros kerítés, mely alul vadhálóval készül, amibe szintén feszültséget vezetünk, így biztosítva a vaddisznók távol tartását. A vadháló felett – kívánság szerinti számban – 2,5 mm-es nagyszilárdságú acélhuzallal és villanypásztor szalaggal védekezünk, melyeket szintén feszültség alá helyezünk. 

Az általunk tervezett és kivitelezett kombinációs kerítésrendszer teljes biztonsággal védekezik a vaddisznók károkozása ellen, valamint vadaskertek és vadasparkok is szívesen alkalmazzák.