Állattartás

Ezen az oldalon a különböző állatok, úgymint kutya, ló, szarvasmarha, juh, kecske, sertés tartásához általánosan javasolt villanypásztor kerítésekről tájékozódhat.

 

A kerítésrendszerek nem lehetnek egyformák. Kialakításuk függ az adott terület jellemzőitől és az általuk betöltött funkciótól. Másfajta kerítés javasolt házi kedvencek elkülönítéséhez, más vadkár ellen, ismét más vadaskertek részére és haszonállatok tartásához. Háztáji gazdálkodóknak, haszonállatok tartásához javasoljuk a hagyományos soros villanypásztorrendszereket, illetve igény szerint készülhet fából épített karámrendszer, kiegészítve villanypásztoros védelemmel.

Az állattartás intenzív, félintenzív és extenzív tartási rendszerben is megvalósítható. Az intenzív tartási rendszerben döntő részben zárt helyen tartják az állatokat, s az ember adagolja nekik a takarmányt. Az extenzív rendszerben szabad tartásban tartják az állatokat, s a kritikus időszakok kivételével legeltetik őket. A félintenzív állattartáskor a takarmányozás nagyobb részben a legeltetésen alapszik, kisebb részben a termelt takarmányok kiadagolásán.

A legeltetés is többféleképpen valósulhat meg. Elterjedt a terelgető, pásztoroló legeltetés fenntartása, aminek szakszerű alkalmazásával a gyep fajösszetételének a megóvása is elérhető.

Ha a legelőterület kisebb, akkor a szakaszos legeltetés is számításba jöhet. Ez nem mindig igényel kiépített fix karámokat, ha vannak természetes határok. Ilyenkor meg kell határozni egy-egy tábla állateltartó képességét és a legeltetési napok számát, hogy a növedékek kifejlődhessenek.

A kisebb területeken adagoló legeltetést is folytathatunk villanypásztor, elektromos kerítés alkalmazásával, amikor is maximum 3 napos adagokban legeltetjük a területet, így megnő a regenerációs idő, és a fű előbb kezd növekedni.

A hagyományos soros villanypásztor rendszerek különbözőképpen épülnek fel, attól függően, hogy milyen állatok tartásához alkalmazzuk.

Lovak tartásához a szükséges távolságok és magasságok a következők: a talajtól számított első huzalt 50 cm magasságban, a következőt – a talajtól számított – 95 cm-es magasságban, a harmadikat pedig – szintén a talajtól számított – 140 cm-es magasságban célszerű elhelyezni. Kisebb termetű lovaknál és póniknál a talajtól számított 45 – 75 – 120 cm-es magasságokban elhelyezett huzalokat javasoljuk.

Hagyományos soros villanypásztor rendszer lovaknak

 

Hagyományos soros villanypásztor rendszer lovaknak

A láthatóság érdekében érdemes legalább a legfelső vezetéknek egy szélesebb, fehér, vagy színes szalagot használni. Kérjünk szakmai segítséget vásárlásunkhoz! Így semmi sem marad majd ki a vásárlólistánkról, s még a rendszer megtervezéséhez és felépítéséhez is segítséget kaphatunk.

Villanypásztoros védelem lovaknak

Kutya

Már az 1998-as XXVIII. törvény  is szabályozta, hogy milyen feltételekkel és milyen hosszú láncra lehet kikötni egy kutyát, a 2012-es rendelet ezt tovább szigorította.

2016 január elsejétől pedig életbe lépett az új jogszabály, amely alapján tartósan nem lehet láncon tartani kutyákat.

De mit tegyen a kalandokra vágyó trükkös eb tulajdonosa, ha a bírságokat is elkerülné, a kutyáját is megtartaná, mégsem szeretné ezt látni:

A villanypásztor remek megoldás, ha ilyen gondokkal szembesülünk. Kutyánk gyorsan megtanulja, hogy meddig merészkedhet, anélkül, hogy kínoznánk vagy jogszabályokat sértve súlyos büntetéseket kockáztatnánk. A szabványos villanypásztor sérülések nélkül, gyorsan segít megtanulni a kutyának, hogy otthon a helye:

Vagy akár azt is, hogy a kerti tóban nincsen helye:

Nagyon fontos, hogy ne feledkezzünk meg arról, hogy a kerítést láthatóvá tegyük. Egyrészt az emberek számára, megfelelő figyelmeztető jelzésekkel és az elektromos kerítésre, áramütésre figyelmeztető táblák használatával. Másrészt a kutya számára is, erre jó megoldás például, ha a legfelső vezetéknek egy szélesebb, fehér vagy színes szalagot használunk. Kérjünk szakmai segítséget vásárlásunkhoz! Így semmi sem marad majd ki a vásárlólistánkról, s még a rendszer megtervezéséhez és felépítéséhez is segítséget kaphatunk.

Villanypásztoros védelem kutyáknak

 

Szarvasmarha

Szarvasmarhák, bikák tartásához a szükséges távolságok és magasságok a következők: a talajtól számított első huzalt 45 cm magasságban, a következőt – a talajtól számított – 75 cm-es magasságban, a harmadikat pedig – szintén a talajtól számított – 100-110 cm-es magasságban célszerű elhelyezni. A teheneknél és borjaiknál a talajtól számított 60 és 90-110 cm-es magasságokban elhelyezett huzalokat javasoljuk.

Hagyományos soros villanypásztor rendszerek szarvasmarháknál

 

Villanypásztor rendszerek szarvasmarháknál

 

Juh, kecske

Juhok és kecskék tartásához a szükséges távolságok és magasságok a következők: a talajtól számított első huzalt 30 cm magasságban, a következőt – a talajtól számított – 45-50 cm-es magasságban, a harmadikat 60-65 cm-re, a negyediket pedig – szintén a talajtól számított – 90-120 cm-es magasságban célszerű elhelyezni.

Soros villanypásztor rendszerek juhok és kecskék számára

Juhok és kecskék esetében választhatunk kész karámhálókat is, melyek ugyan drágább megoldások, de építésük és áthelyezésük lényegesen egyszerűbb, a hagyományoshoz képest: a dupla leszúrós oszlopokkal és a kész hálókkal könnyű dolgozni.

Dupla leszúrós oszlopok és hálók

Webáruházunkban és szombathelyi és zalaegerszegi boltjainkban többféle magasságú karámháló közül választhat: 120-ast, 105-öst és 90-est.

Juhokhoz és kecskékhez javasolt karámhálók:

Karámháló juhokhoz

 

Karámháló kecskékhez

 

Sertés

Sertések tartásához az általános ajánlás szerint a szükséges távolságok és magasságok a következők: a talajtól számított első huzalt 20 cm magasságban, a következőt – a talajtól számított – 35 cm-es magasságban, a harmadikat 50 cm-re célszerű elhelyezni.

Villanypásztoros védelem sertésekhez

 

A VINEX BT által javasolt kerítésrendszer a fentinél megbízhatóbb, s figyelembe veszi azt a tapasztalatot, hogy a sertések rátúrhatják az alsó vezetékre a földet, is így egycsapásra hatástalanítják is az egész rendszert. Ezért mi olyan vadhálós megoldást javaslunk, melyben a vadháló leér egészen a talajig, sőt, lehetőség szerint be van ásva a földbe, így nem tudják a sertések kitúrni; s ehhez a vadhálóhoz javasoljuk kiegészítő védelemként a villanypásztort. Ez a megoldás valóban megbízható és szabadtartású sertéseknél, sertés legelők körbekerítésekor is nagyszerűen beválik.

A Vinex BT a korszerű állattartás és legeltetéstechnika területein is nagy tapasztalattal rendelkezik, kerítéseink mindig a megrendelő igényeinek és céljainak megfelelően, kiemelkedő szakmai minőséggel épülnek. Tegyen próbára minket!