Egyéb

Kutyatartás és/vagy „angolkert”?!

Villanypásztor kerítés  kontra  láthatatlan villanypásztor.

 

Az emberek nagy többsége szereti az állatokat nem kérdés, hiszen ha már van állatunk – és felelős állattartók vagyunk – ők már szinte családtagok is egyben.

DE

igényünk van a szép lakókörnyezetre is. Amikor elkészül a házunk a végső simítások vannak hátra, jöhet a kert tervezése. Komoly dilemma lehet, hogy milyen fát, díszbokrot, örökzöldet ültessünk, milyen legyen a pázsit minősége.

Ha merészebbek vagyunk esetleg egy kis kerti tó is jól jöhet, ha már van helyünk, meg amúgy is…., a szomszédnak is van. Azért pár bokor rózsa is, de szép lenne. Na meg egy pergola, gondolva a hosszú nyári estékre, de jó lenne kiülni egy hideg itallal, láblógatva. Nem kis munkánkba kerül, amikor mindennel elkészülünk, megvalósulnak terveink, kész az álomkert

De valami hiányzik, meg amúgy is beígértük a gyereknek, ha jól tanul és rendszeresen besegít apának a ház körül, megkaphatja a hőn áhított kutyust. Valljuk be mi is szeretnénk újra kutyagazdik lenni, hiszen emlékszünk még a mi Morzsinkra, amikor együtt rosszalkodtunk vele anno hajdanán.

De van egy gyönyörű kertünk…, hogy legyen, mit tegyünk?

Hogy stílszerű legyek „ A kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon”.

Mindenre van megoldás. A kutyákat nagyon gyorsan – főleg kölyökkorban – hozzá lehet szoktatni, hogy mit nem szabad, melyek a számára tiltott területek.

Kétféle megoldás létezik.

Az egyik, a hagyományos, föld feletti épített villanypásztoros kerítés rendszer. Ezt nagyon esztétikus műanyag karókkal ki lehet építeni, összekötve minden olyan kis területet, amelyet védeni szeretnénk.

Legyen az a kocsibejáró, a virágoskert, a kerti tó, vagy a fürdőmedence környéke.

Az állat számára tiszta és világos, egyértelmű lesz, hogy hol a helye, mit szabad és mit nem. Ezek a karók mobilizálhatók, tehát könnyen eltávolíthatók, ha esetleg egy fűnyírás alkalmával útban lenne.

Léteznek különböző magasságúak, így a kutyus magasságához tudjuk a legmegfelelőbbet alkalmazni.

Az állat teste szabadon van, semmi nincs rárögzítve.

A másik lehetőség a láthatatlan villanypásztoros védelem. Szó szerint értendő a láthatatlan, mivel a vezeték itt a föld felszíne alatt van, kb. egy ásónyomra ( a rendszerjelet továbbítja ). Tehát ennek alkalmazásával, feláshatjuk a csodálatos kertünk minden zugát, ahol a kutya számára elzárt területet szeretnénk létrehozni. Majd a kutya nyakába felrögzítjük a „vevő” eszközt, egy nyakörvet, amelyet vagy elvisel, vagy nem. Ezen keresztül kapja a nyakára az impulzust, ha közelíti ( az elásott ) határvonalat, ezáltal megtorpanásra kényszeríti.

Be kell tanítani, szoktatni kell arra, hogyha közelít ahhoz amit nem lát, mi történik vele.

Lehet, hogy látványban ez sokaknak kielégítőbb, de véleményünk szerint az állatnak jobb, ha földfelszín felett találkozik a korlátait jelző kerítéssel. Napjainkban elterjedtek az önjáró robot fűnyírók. Kertészeti szakemberek szerint, ha ilyet használunk, mindenképpen a felszín feletti kiépített kerítést javasolják.

Ha a költségeket is nézzük, a hagyományos villanypásztoros védelem egyszeri beruházást igényel.

A láthatatlan villanypásztor szettben kapható, ha már nagyobb területet kell bevezetékezni, vagy több kutyánk van, ez egy kicsit nagyobb ráfordítással jár. Ezenkívül számolni kell a nyakörv speciális elemének 3 – 4 havonta történő cseréjével is, éves szinten ez sem kevés ráfordítás.

Összegezve. Lehet szép kertünk, lehet kutyusunk, meg kell találnunk az egyensúlyt, azt a lehető legjobb megoldást, amely mindenkinek, de főképp a kutyusnak a legjobb!

Kapcsolódó hírek