Egyéb

Meredeken emelkednek a vadkárral kapcsolatos statisztikák!

A mezőgazdaságban dolgozóknak, kis- és nagytermelőknek évről évre egyre komolyabb kihívásokkal kell szembenézniük. Az idei évben a vadak által okozott károk mértéke hatalmasat nőtt, a korábbi év – szintén nagyon magas – 2,5 milliárd Ft-os kárával szemben immár 3,2 milliárd Ft-tal számolhatunk az idei vadászati évben.

 

Nézzünk a statisztika mögé!

 

Természetesen a számok mögé tekintve azt is láthatjuk, hogy a termények ára is hatalmasat növekedett, ám ettől függetlenül egészen nyugodtan megállapíthatjuk, hogy ez elképesztő mértékű veszteség.

 

Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a vadakon kívül a klíma változásával összefüggő, elkerülhetetlenül bekövetkező változások, az aszályok is sújtották a gazdákat, még nehezebbé téve a boldogulásukat. A károk megelőzésének szükségszerűen nagyobb szerepet kell kapnia a jövőben.

 

Megoldás a vadkár elkerülésére, mérséklésére

 

A vadak okozta károk az állatok természetes életvitele kapcsán keletkeznek. A táplálkozás mellett a mozgásukkal, a búvóhelyekkel is komoly problémákat tudnak okozni a földeken. Minden olyan gazdasági kár, amely ezek nyomán keletkezik, a vadkár kategóriájába esik.

 

A területek szempontjából a mezőgazdasági művelésben lévő földek mellett az erdők, erdőtelepítések is érintettek.

 

Ma Magyarországon a vadak létszáma, elsősorban a nagyvadakat, azaz a gímszarvasokat, dámszarvasokat, őzeket, muflonokat, valamint a vaddisznókat tekintve, sokkal nagyobb annál, mint ami ideálisnak lenne mondható. Ez négyzetkilométerenként több mint 6 egyedet jelent, ami rengeteg. Érthető hát, hogy az általuk okozott károk is komoly gondot okoznak.

 

A vadászati társaságok munkája mellett komoly figyelmet kell szentelnünk a megfelelő védekezésre is. Ennek legjobb módja a szakszerűen kivitelezett villanypásztor, amellyel az érintett területek megóvhatók a kártevéstől. Ha úgy tetszik, a termények kifejlődhetnek, az erdők megnőhetnek.

 

Fontos észrevenni a globális összefüggéseket annak érdekében, hogy optimális egyensúlyt alakíthassunk ki minden tekintetben.

 

Egy újabb aszályos év még tovább növeli a terheket

 

Annak ellenére, hogy egyre több innovatív megoldás elérhető, amely révén alkalmazkodhatunk – valamennyire – a változásokhoz, jelenleg nincs megoldás arra nézve, hogy teljesen elkerüljük a károkat, amelyek látható módon több irányból is sújtanak minket.

 

Éppen ez az oka annak, hogy nagyobb hangsúlyt kell helyeznünk arra, hogy amit ezek közül el lehet kerülni, azt elkerüljük. Mezőgazdasági területek, gyümölcsösök, kiskertek és erdősítések vadak elleni védelméhez megbízható megoldást elektromos kerítéssel érhetünk el.

Kapcsolódó hírek