Egyéb

Az Agrárkamara segítséget nyújt a vadkár miatti követelésekben

Új fejezethez érkeztünk, már ami a gazdálkodók és a vadásztársaságok között fennálló érdekellentétet illeti, azaz a vadkár miatti követelésekben. Az éves, nagyságrendileg 21 milliárdos mezőgazdasági, valamint erdőgazdálkodási kárból ugyanis mindössze 3 milliárdnyi kerül megtérítésre. Ez pedig olyan hatalmas veszteség, amely mellett nehéz elmenni szó nélkül. A NAK többé nem is fog, ehelyett saját céggel támogatja a károsultakat abban, hogy a vadásztársaságokkal szemben lefolyjanak a szükséges eljárások.

Túlszaporodtak a vadak

Az utóbbi évtizedek során elképesztő mértékű szaporulattal növekedett a vadak állománya. Ez a nagyvadak esetén minimum ötszörös szorzót jelent. A hozzávetőleges 800ezer nagyvad, köztük a gím- és dámszarvasok, az őzek, a vaddisznók és a muflonok értelemszerűen komoly mennyiségű táplálékra is igényt tartanak, aminek csak kis töredékét, körülbelül 8 (!) százalékát kapják vadtakarmányként, a többit önkiszolgáló megoldással, az erdőket és a mezőket terülj-terülj asztalkámnak tekintve szerzik meg. Ez realizálódik aztán a bevezetőben is említett óriási, 21 milliárdos vadkár képében.

A prevenció hatalmas jelentőséget nyer

Annak ellenére, hogy abszolút üdvözlendő a károk mértékének enyhítésére irányuló minden törekvés, fontos, hogy kiemelt szerepet kapjon a védekezés is. Számos előírás és gyakorlat létezik arra nézve, hogy valamilyen egyensúly alakuljon ki az „élni és élni hagyni” jegyében. Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg arról, hogy az, hogy végül mi kerül, s persze milyen áron otthon a tányérokba és a hasakba, a mezőgazdaság sikerességén is múlik. Hatékony védekezés a vadkár ellen a villanypásztor alkalmazása, amely ráadásul minőségi termékeket, eszközöket és kiegészítőket vásárolva, valamint szakszerűen kivitelezve, hosszú távon valódi, kézzel fogható eredményeket jelent a gazdálkodó számára.

A vadkár csökkenthető profi villanypásztorral

Villanypásztor és mechanikus kerítéseink a nagyvadakkal szemben is hatékonynak bizonyulnak, nem véletlenül örvendenek hatalmas népszerűségnek, hiszen pontosan a fenti problémákra nyújtanak megoldást. A befektetés pedig nagyon hamar megtérül, hiszen a veszteségeink már az első aratás során messze elmaradnak majd a korábbiakhoz képest.

Kapcsolódó hírek