Egyéb

Műanyag karó alkalmazásával gyerekjáték az építés…

Többször érintettük a műanyag karó hasznosságát a villanypásztoros kerítések építésénél, de most szeretnénk egy kicsit mélyebbre ásni, hogy milyen lehetőség is rejlik ebben az építkezési módban. Ebben a blogbejegyzésben kitérünk a pontos műszaki paraméterekre, a választékra és arra hogy hova ajánljuk, s hova nem javasoljuk.

A minőség kérdése

A piacon nagyon sok ilyen eszközzel találkozhatunk. Nekünk is hosszú évek tapasztalata – na és a vevői visszajelzések – kellett ahhoz, hogy belássuk, karó és karó között is hatalmas különbségek vannak. Értendő ez az élettartamra, ami nyilván a minőségből fakad. Sajnos a jelenlegi UV viszonyok mellett csodák nincsenek. Azonban ma már választhatunk olyan minőséget a VINEX által forgalmazott termékekből, hogy 1 – 2 év után garantáltan nem kell újra beszerző körútra mennünk, majd újratelepíteni ezeket az oszlopokat. Ez pedig nagyon lényeges, feltéve, hogy nem cél az, hogy az ablakon szórjuk ki a pénzünket.

Prémium műanyag karó a kínálatunkban

Nos, hogy alátámasszuk véleményünket a prémium minőségű műanyag karókról (merthogy ma már csak ilyet forgalmazunk), pár adatot megosztunk veletek!
A műanyag karók anyaga, különösen jó minőségű műanyag: polipropilén. A karókban a keresztbordázásnak is nagy jelentősége van. Ez biztosítja a stabilitást és azt, hogy amikor belefűzzük a villanypásztor vezetéket vagy szalagot, – amelynek feszesen kell rögzülnie!- ne csavarodjon az oszlop a húzóerőnek köszönhetően.

A karók taposó felülete is erősített ívelt kivitelű, ezáltal egy határozott lépésmozdulattal le tudjuk szúrni a kívánt területre. Ami még a stabilitást eredményezi, az az extra vastag horganyzott 23 cm-es leszúró – a műanyag oszlopba rögzítve -, amelynek az átmérője 9 mm.

A műanyag karók alkalmazásával nem kell szigetelőt használni, hiszen fűzőlyukakkal van ellátva, ahova vezetéket, szalagot könnyen elhelyezhetünk. Ezek a lyukak az egyszerűbb építés érdekében számozottak, így nagyobb területek bekerítésénél elkerülhető, hogy szemmértékünk „megcsal” bennünket, aminek köszönhetően elcsúsznánk a befűzéssel.

Méretválasztékunk a következő

A 78 cm magas oszlop, amelynek föld feletti része kb. 55 cm, hat különböző fűzőlyukkal rendelkezik a szalag és a vezeték számára.

A 115 cm-es karó föld feletti része 92 cm, ez már 11 fűzőlyukas.

A legmagasabb a 145 cm-es, amelynek 122 cm a föld feletti része, és 13 tartóval van ellátva.

Annak függvényében, hogy milyen állathoz kívánjuk használni a villanypásztoros karókat, lehet megválasztani a magasságot.

A műanyag karók előnyei

Ezek a minőségi oszlopok lehetőséget kínálnak a gyors és könnyű építéshez.

Legnagyobb előnye az, hogy mobilizálható. Vegyünk pl. egy legeltetési területet birkákkal, ahol akár hetente át lehet helyezni (szakaszolni) egy kerítést. Ezt azért egy fix fa oszlopos kerítéssel nehéz lenne kivitelezni.

Bármilyen állathoz alkalmazható: kutya, birka, kecske, szarvasmarha, ló, a teljesség igénye nélkül. De vannak kivételek, ahova nem a legjobb ötlet műanyag karót használni, ezek a hatalmas testsúlyú állatok, – a vadak, bivalyok (elefántok ☺). Őnekik pedig továbbra is a jól bevált akác oszlopot,- karót ajánljuk.

Érdemes megemlíteni, hogy más funkcióra is alkalmasak ezek a karók, pl. paradicsom vagy más növény támasztékának kiválóan megfelelnek, s még viharos időben is számíthatunk rájuk, valamint arra, hogy veteményünk vagy virágos kertünk nem veszít szépségéből, illetve az épségükben sem károsodnak.

A minőségi műanyag karó évről-évre használható, így költséghatékony megoldást biztosít, ráadásul környezettudatos választásnak bizonyul, hiszen nem kell évente kidobni a régit, s újra költeni.

Kapcsolódó hírek