szarvasok a gabonában védekezz Vinex villanypásztorral!
Egyéb

Vadjárás és védekezés: villanypásztor kerítéssel!

Vadjárás a termőföldön – a védekezés kulcsfontosságú, a villanypásztor kerítés pedig hatékony védelmet képes biztosítani. Kívülről nézve bájos, ahogy a termőföldeken békésen legelésznek az őzek és a szarvasok, de korántsem ilyen derűs a helyzet, ha belegondolunk, mekkora károkat képesek okozni. Nemcsak azzal, hogy megdézsmálják a zsenge vagy később az érett termést, hanem azzal is, hogy lejárják, széttapossák, letörik a növények szárát, csapadékos időkben tönkreteszik a talajt. Nem marad utánuk más, mint a letarolt növényzet és a feltúrt, megtaposott termőföld.

Vadat riasztani traktorral is lehet, csak macerás!

A legtöbb vadak okozta kárért a szarvasok, az őzek és a vaddisznók felelősek. Mágnesként vonzza őket a csemegekukorica, a napraforgó, a repce, de szívesen látogatnak más növényeket is, például a borsó- és a lucernavetést, sőt, a gyümölcsösök és a szőlőültetvények sincsenek biztonságban. Ínycsiklandó csemege a gyümölcsfák kérge, az üde rügyek és hajtások, a kártétel mértéke pedig hatalmas lehet.

szarvasok a gabonában védekezz Vinex villanypásztorral!

Íme a lesifotók, avagy éjjel-nappal buli van, persze csak akkor, ha hagyod:

lesifotó: avagy a vadak is szeretnek bulizni - a megoldás ellene: Vinex villanypásztor kukucs! megoldás: a védekezés Vinex villanypásztorral!

Legjobb védekezés a megelőzés!

Természetes, hogy senki sem szeretné, ha a keményen elvégzett munkájában ilyen mértékű károk keletkezzenek, éppen ezért javasoljuk a békés egymás mellett élés érdekében az adott terület adottságainak megfelelően megtervezett és szakszerűen kivitelezett villanypásztor kerítést.

vaddisznó a kerítés jó oldalán! Vinex villanypásztor

Vinex kerítés

Mikor igazán fontos a védekezés?

A rövid válasz az, hogy mindig. Minden évszakban lehetnek olyan hatások, amelyek kedveznek a kártétel növekedésének. Idén ősszel például a szokásostól eltérő enyhe időben terített asztal a vadak számára a föld, míg a csapadék növekedésével egyre inkább a szárazabb fekvésű szántók kerülnek a célkeresztbe. A sok csapadék következtében pedig akár a vadászat is nehézkesebbé válik, így ennek szabályzó szerepe is korlátozottabban érvényesül.

Ha az elmúlt évek enyhe teleihez hasonló váltja az őszt, akkor sajnos még télen is számítani kell – védekezés nélkül – jelentős kártételre, hiszen fagy nélkül, a laza talajból könnyen hozzáférhető marad a vetés.

Akár őszi, akár tavaszi vetésidejű növényeket termeszt a gazda, már a vetés idején fokozottan ügyelni kell a vadak elleni védekezésre. A vetésidőket úgy tűnik, hogy a vadak is a naptárukba vésték, hiszen ilyenkor fokozott mozgásra és ennek következtében károkozásra számíthatunk tőlük.

A legveszélyeztetettebb területek

Értelemszerűen az egyik legveszélyeztetettebb terület az erdő közvetlen szomszédságában található termőföld, de jó tudni, hogy ahogy a vetés-termés-aratás dinamikája változik, úgy távolodnak el az élelem megszerzésének érdekében az erdőtől távolabbi területekre is a vadak. A vadban gazdag területeken mindez még fokozottabban érvényesül.

A vízpart közelsége a nyári időszakban jelent fokozott kártételt, akár magával a vonulással is jelentős károk keletkezhetnek a termésben. Sajnos még a hobbikertek, kiskertek sincsenek biztonságban, sőt. Az emberlakta területek közelébe merészkedő vadak sokszor már magától az embertől sem ijednek meg.

Az egyetlen hatékony megoldás az aktív védelem, amelyet kombinált villanypásztor rendszerek kiépítésével valósíthatunk meg a legsikeresebben. Íme a legjobban bevált kerítésünk:

Vinex XXL kombinált villanypásztor kerítés
Vinex XXL kombinált villanypásztor kerítés

Amennyiben az adott területen a dróthálós rendszer nem engedélyezett, alternatív megoldásként 8 soros acélrendszerrel váltjuk ki a hálót. Ezzel a megoldással közel ugyanazt a hatékonyságot tudja a villanypásztor biztosítani.

Kapcsolódó hírek