Egyéb

Korrekt villanypásztor ellenőrzés

Villanypásztoros rendszerű kerítéseknél, akár háztáji körülmények között, akár a mezőgazdasági földeken alkalmazzuk, abszolút érthető, ha időről időre szeretnénk meggyőződni arról, hogy elegendő-e az aktuális feszültségleadás, a védekezés megvalósításához. Teljesen jogos, hogy hatásos rendszert akarunk, ha már nem kevés anyagi forrást áldoztunk a telepítésére, de amiatt is érdemes időnként megvizsgálni a hatékonyságot, mert ezzel rálátást kapunk arra, hogy eljött-e az ideje a karbantartásnak. Nem mindegy azonban, hogyan valósítjuk meg a villanypásztor ellenőrzés feladatát.

Intő jelekre ugyan akadnak, de nem elég ezekre támaszkodni

Mindenképpen megéri időt szánni az ellenőrzésre, ha már hallás alapján azt érzékeljük, hogy nem olyan hangot hallunk, mint az első alkalmakkor, vagy nem látjuk a készüléken az ütemesen villogó fényjelzést, és a kerítésen a „csattogó” hang is elmarad, ha valami vagy valaki hozzáér. A ház körül, otthonunkban ezt előbb érzékeljük, hiszen állandóan ott tartózkodunk, látjuk például kutyusunkat hogyan viselkedik, ha találkozik „őrzőjével”. Amennyiben továbbra is kellő távolságban marad a kerítéstől, az azt jelenti, hogy minden rendben van, a villanypásztor működik. Ha már bepróbálkozik egy kis kalandra, akkor ez jelezheti számunkra, hogy a rendszerünkkel valami gond van. Az ellenőrzés ilyenkor időszerű.

Kint, erdőn-mezőn már egy kicsit más a helyzet. Ha kukoricásunk vagy szőlőhegyünk több tíz vagy akár több száz kilométerre van otthonunktól nyilván nem tehetjük meg naponta, hogy figyelemmel követjük kerítésünk működését. Sajnos előfordulhat, hogy mire eljutunk a szőlőbirtokra, a gyenge hajtásoknak híre-hamva sincs. Valószínű, hogy itt hívatlan vendégek garázdálkodtak, s mivel nem volt megfelelő a kerítés állapota, ezért védelmi funkcióját nem töltötte be.

Ebben az esetben egyébként érdemes megkérni az ottani szomszédunkat vagy akár egy ismerőst, aki úgy figyel, mint egy kihelyezett „intéző”. Ha még fizetnénk is e célból valakinek egy jelképes összeget, hogy nézzen rá a kerítésünkre, még mindig jobban járunk annál, mintha nem tudnánk semmit sem szüretelni vagy aratni. Össze is foghatunk, s egymást is segíthetjük kölcsönösen.

Az ellenőrzés legyen mindig szakszerű!

Hála a technikának, manapság már nem kell tapogatni a villanypásztoros kerítésünket, igaz a szabványos, bevizsgált rendszereknél különösebb bántódásunk nem eshet ilyenkor sem, maximum egy kicsit kellemetlen az érzés, amivel találkozhatunk. Viszont semmiképpen ne próbálkozzunk egy harmatos nyári reggelen mezítláb sétálva a gyepen a kerítést ellenőrizni, mert ez a tapasztalás sem lesz kellemes.

A villanypásztoros rendszer teljesítményének ellenőrzésére kiváló mérőeszközöket találhat nálunk, az alaptól a digitálisig. Az árak is ennek függvényében változnak. Vannak a leszúrós modellek (földelésesek), ezekhez nem kell elem. Vannak földelés nélküli változatok, az ilyenekhez  egy 9 Voltos elem szükséges, és nem kell a fém pálcát a földbe szúrni.

Mire képesek az egyes mérőeszközök?

A alap mérők mérési tartománya 2000-től a 10-12000 Voltig terjed, és 2000-es ugrásokkal vannak beskálázva. Méréskor az apró LED-es fényjelzők mutatják a mért értéket, de mindig az alsó fény gyullad ki. Ez a valóságban azt jelenti, ha kerítésben 7900 Volt feszültség van, akkor az alsó 6000-es led fog felvillanni. Ez csak tájékoztató jellegű mérőeszköz, hiszen a pontos értéket nem mutatja.

A kerítésben lévő pontos feszültségleadást, minden esetben a digitális mérőeszközzel tudjuk mérni. A digitális kijelzőn kilovolt értéket látunk. Például 7,9 KV, ami azt jelenti, hogy kerítésünk 7900 Voltot tud. Nagyobb földterületekhez, illetve kiterjedt mérettel rendelkező kerítésekhez ezt a mérőeszközt ajánljuk.

Összegezve elmondhatjuk, hogy semmiképpen nem érdemes az érintéses méréssel próbálkozni. Attól, hogy egy kicsit megbizsergünk, még nem tudjuk meg pontosan mennyire hatékony az épített villanypásztor rendszerünk. Ha segítségre van szüksége a választáshoz, keressen minket elérhetőségeinken!

Kapcsolódó hírek